A kindling fenomén (gyújtós hatás)

Angol cikk kindlingről: https://w-bad.org/kindling/
Ha valaki szed bármilyen GABA-ra ható drogot - benzót, altatót, nyugtatót, alkoholt, ópiátokat is ide értve - az első egy-két alkalommal lehet, hogy elvonási tünet nélkül le tud szokni ezekről a tudatmódosító szerekről. Azonban, ha többször is újra elkezdi valaki szedni a benzodiazepineket, egyfajta "gyújtóhatás" effektus (angolul: kindling) alakul ki! A mechanizmus pontosan nem ismert, de a lényege a következő:
A benzó újbóli szedését követően gyorsan – akár már két hét (!) után - a GABA receptorok elkezdenek felszívódni az egyénnél. Egyszerűen eltűnnek. Miért probléma ez?
A jó alvásért a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű vegyület a felelős az agyban, mely az ingerületek átvitelében játszik kulcsfontosságú szerepet. Gátló hatása van: csökkenti a vérnyomást, a vércukorszintet, vagyis úgy általában fékez, nyugtat és kikapcsol. Az agyban a nyugtatók, altatók, antidepresszánsok miatt alulszabályozott a GABA receptorok működése. Amint elkezdnek eltűnni a GABA receptorok - tehát létrejön a benzók okozta agyi sérülés - kevesebb GABA lesz az agyban, mint amire a szervezetnek a normál működéshez szüksége lenne, ezért a benzó teljes újbóli lerakását követően, vagy akár egy lassú lerakás során is súlyos elvonási tünetek alakulnak ki. A benzólerakást követően pedig a kindlingen átesetteknek nagy eséllyel át kell élniük a következő gyógyulási fázisok egyikét vagy akár mindegyiket:
  • 1-3 hónap: akut (súlyos) fázis (akár nagyon erős elvonási tünetek is lehetnek)
  • 4-17 hónap szubakut fázis (az akutnál kevésbé heves elvonási tünetekkel)
  • 18+ hónapok protacted fázis (kevésbé heves, de elhúzódó tünetekkel)
Ezen időszak alatt a GABA receptorok meggyógyulnak, és az elvonási tünetek fokozatosan megszűnnek.
Miért jelent problémát a szervezetünk számára a GABA receptorok “eltűnése”?
Az agy alvás közben nekiáll lebontani a GABA-t. Tulajdonképpen addig tudunk aludni, amíg az agyunk számára rendelkezésre áll GABA. A GABA glutamáttá bomlik le, ami egy éppen ellentétes hatású, serkentő neurotranszmitter. Ha a GABA vegyület elfogy az agyban, akkor felébredünk a glutamát túlsúly miatt, mert ez a vegyület a felelős az ébrenlétért. GABA hiányában a glutamát rendszer túlműködik, ezért a glutamát szint magasabb a normálisnál. GABA hiány - és az ebből fakadó glutamát többlet esetén – az egész szervezet túlpörög, mindent túlreagál, túlérzékeny, ezért alakulnak ki: szorongásos állapotok, akár extrém szorongás is, gyomorideg, emésztési problémák, hajhullás, gyulladásos, immunrendszerrel összefüggő megbetegedések, állandó hideg érzet (még melegben is), fogászati problémák, mellkasi szorítás, vérnyomás-ingadozás, izom és ízületi fájdalmak, pajzsmirigy-működésbeli zavarok, izomvesztés, extrém fogyás, pánikrohamok, akatishia, remegés, depresszió…. stb. A felsorolást sajnos nagyon hosszan lehetne folytatni. A központi idegrendszer sérülése ugyanis szinte nincs olyan pont az ember szervezetében, amelyre ne lenne kihatással.
A GABA hiányának következményeit vizsgálták állatkísérletek folyamán is, és a glutamát rendszer túlműködött a kísérleti állatoknál. A kindling - tehát a “gyújtóshatás” - kialakulásának oka még nem teljesen tisztázott. Valószínűleg valamilyen sejtes memória áll a háttérben, és ez az állapot gyakorlatilag megfelel egy agysérülésnek - fizikainak vagy valamilyen mérgezésnek. Fontos tudni, hogy ez nem egy visszafordíthatatlan sérülés, de a gyógyulási folyamat akár nagyon hosszú is lehet.
Amit a kindling effektus tanít számunkra az az, hogy aki leszokott már egyszer benzodiazepinről, az soha többet ne nyúljon benzóhoz, mert nagy esélye van rá, hogy hamarosan nagyon rosszul fogja magát érezni. A CNS (Central nervous system) érzékenysége miatt ugyanis sokkal hamarabb – akár 1-2 hét alatt - toleranciába kerülhet az ismételten beszedett benzodiazepinnel, majd ha abba akarja hagyni a szedését lehet, hogy nagyon nehéz lesz letenni a gyógyszert, és ezúttal már csak nagyon nagy szenvedések árán fog sikerülni!
Valamint azt is rendkívül fontos, tudatosítani minden leszokni vágyónak, hogy nagyon fontos,hogy a napi benzó adagok egyformák legyenek! Tehát ne vegyünk egyik nap kevesebb, másik nap pedig több gyógyszert, mert ezzel lassítjuk a GABA receptoraink gyógyulását, és fokozzuk érzékenységüket. Egyfajta”gyújtóshatás” ugyanis ebben az esetben is érheti receptorokat.
A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy minél tovább szedi valaki a benzót, és/vagy össze vissza szedi, hol többet, hol kevesebbet, vagy minél többször hagyja abba és kezdi el a szedésüket - a kindling effektus miatt, idővel általában annál nehezebb, és annál több szenvedéssel járó lesz a gyógyulás folyamata.
Van még egy “érdekes” jelenség, ami a benzók teljes elhagyása után a GABA receptorokat nagyon érzékennyé teszi. Emiatt a jelenség miatt sajnos sokan arra kényszerülnek, hogy visszamenjenek a benzókra. Hirtelen ugyanis egyik napról a másikra - úgy hogy akár hónapokon keresztül is elég jól voltak - szinte semmit nem tudnak aludni, és/vagy idegesek lesznek...stb...tehát váratlanul drasztikus elvonási tüneteik alakulnak ki. Ez pedig akkor történik, ha GABA receptorokra ható dolgokat eszünk benzóelhagyás után, különösen CT-t követően!!! Ezért, ha valaki nem akar állapotromlást a benzók elhagyása után, az az alábbi dolgokat úgy kerülje, mintha mérgek lennének - a GABA receptorok teljes gyógyulásáig, de legalább 1 évig az elhagyást követően:
https://www.facebook.com/notes/frontin-rivotril-seduxen-nyugtat%C3%B3r%C3%B3l-altat%C3%B3r%C3%B3l-val%C3%B3-leszok%C3%A1s-seg%C3%ADt%C3%A9se/mit-nem-%C3%A9rdemes-enni-inni-benz%C3%B3elhagy%C3%A1sn%C3%A1l/3373721109312034/