A pánikroham kialakulásának okai benzóelvonásnál

A jó alvásért a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű vegyület a felelős az agyban, mely az ingerületek átvitelében játszik kulcsfontosságú szerepet. Gátló hatása van: csökkenti a vérnyomást, a vércukor szintet, vagyis úgy általában fékez, nyugtat és kikapcsol. Sajnos a benzólerakás, illetve a benzók okozta agyi sérülés miatt kevesebb GABA van az agyban, mint kellene, ezért szenvednek sokan pl. alvászavartól is egy-egy benzócsökkentés után.
Az agy alvás közben nekiáll lebontani a GABA-t. Tulajdonképpen addig alszunk, amíg az agy számára GABA rendelkezésre áll. A GABA glutamáttá bomlik le, ami egy éppen ellentétes hatású, serkentő neurotranszmitter. Ha a GABA vegyület elfogy az agyban, akkor felébredünk, a glutamát túlsúly miatt, mert ez a vegyület a felelős az ébrenlétért. Ha túl sok van belőle, pánikroham, gyomorideg stb… alakul ki a szervezetben.
Éppen ezért érdemes a glutamát szint csökkentésére törekedni elvonásban. Érdemes az olyan anyagokat, vegyületeket száműzni a mindennapokból, melyek szerepet játszhatnak a pánikrohamok előidézésében: a nátrium-glutamát (E621) élelmiszer-adalékanyag; némely fűszer; egyes növényi vagy állati eredetű gyógyhatású anyagok; fogyasztószerek, orrcseppek, kávé…stb…
Tehát minden serkető hatású anyag fogyasztását kerülni kell. Valamint annak érdekében, hogy a GABA receptorok a sérülésből meg tudjanak gyógyulni célszerű az olyan agyagok fogyasztását is kerülnek, amelyek a GABA receptorok működésére hatnak, pl. növényi eredetű nyugtatók, pl. orbáncfű, levendula … stb… tea, különböző vitaminok, ásványi anyagok. Ez utóbbiakat csak hiány esetén célszerű fogyasztani, és a túl magas dózis szedését célszerű kerülni.