A benzóelhagyás alapelvei és módszerei

I. Alapelvek

1. A Benzót csak fokozatosan lehet elhagyni, a napi adag azonnali teljes elhagyása (angolul: cold turkey, rövidítve: CT) veszélyes, ájulást és halált is okozhat! Ennek felelősségét senki nem vállalhatja magára! Itt olvashatsz ilyen halálesetekről cikket: https://w-bad.org/deaths-from-cold-turkey/
Illetve az azonnali lerakás nagyon nagy sokkot jelent sokak szervezetének, éppen ezért sokkal nehezebben gyógyulnak, mint akik fokozatosan és lassan rakják le. Azonnal lerakás után akár még több év múlva is lehetnek bizonyos fokú elvonási tüneteik, mert a nagy sokk miatt nehezebben tud regenerálódni a szervezet, tehát igen elhúzódó is lehet a gyógyulás CT-t követően.
Valamint CT esetén, mivel az agynak nem volt ideje az alacsonyabb dózisú droghoz alkalmazkodni, azt kockáztatjuk meg, hogy a lerakást követően lehet, hogy heteken vagy hónapokon keresztül semmit, vagy nagyon keveset fogunk tudni csak aludni. Így funkcionálni, dolgozni pedig nem lehet, vagy pedig borzalmasan nehéz! Én személy szerint, miután CT-vel leraktam a Medazepam-Q-t, 3 hétig semmit nem aludtam! Szinte pszichotikus állapotba kerültem! Remegtem, nem bírtam feküdni, állni, ülni, mert folyamatosan mozgásban kellett lennem, olyan fokú agitáltság alakult ki nálam. Soha életemben ilyet korábban nem tapasztaltam! Mivel nem tudtam, hogy mi történik velem, és az orvosok kivétel nélkül azt erőltették, hogy kezdjek el megint benzót szedni, jobb híján végül megadtam magam, és elkezdtem 0,75 mg frontint szedni. 2 héten (!) belül már toleranciában voltam vele! Újra nem tudtam aludni semmit és megint nagyon rosszul voltam! Kínomban megemeltem 1,75 mg-ra a frontint, de 2 hónap (!) múlva már megint toleranciában voltam! A CT miatt az érzékennyé vált idegrendszer nem biztos, hogy képes lesz újra stabilizálódni visszaszállás esetén újra benzón tartósan, viszont a sokk okozta extrém elvonási tüneteket, alvásnélküliséget nagyon borzasztóan nehéz elviselni! Tehát a CT többszörös kínt hozhat az egyénre, ezért célszerű lassú csökkentéssel lerakni a benzókat, akármilyen gyorsan is szeretnénk szabadulni tőle, vagy akármilyen gyorsan is szeretné velünk az orvos - akinek fogalma sincs a lerakás helyes módjáról - diktáltatni! Az orvos ne diktálja a leszokásunk sebességét! Nincs joga hozzá! Magyarországon erre egy orvosnak sincs joga! Minden “betegnek” joga megválasztani, hogy milyen sebességgel akar lejönni, és ebből fakadóan mennyi szenvedéssel ezekről a legális drogokról! Nem neki kell ugyanis egy gyors csökkentés kínjait elviselni! Határozottan, de tisztelettudóan szembe kell velük szállni, ha diktálni akarnak! Ha pedig nem értik meg, és nem tartják tiszteletben jogainkat, új orvost kell keresni, aki támogatja a lassú “gyógyszer”letételt!
2. Mindenki szervezete más, ezért előre megjósolhatatlan, hogy kinek mit kell átélnie, amíg lerakja a benzót, és meggyógyul. A most leírt alapelvek ellenére lehet, hogy a te utad teljesen más lesz, mint az átlagé – pl. sokkal könnyebb. Éppen ezért fontos ismerni a főbb szabályokat, de tudnod kell, hogy amit tapasztalni fogsz, azt egyéni adottságaid – pl. a genetikád - és egyéni benzó szedési történeted fogja meghatározni (mit szedtél, mennyi ideig, mekkora mennyiséget, hogyan hagyod abba). Tehát nincs két egyforma ember, ebből fakadóan nincs két teljesen egy forma út sem, ami a benzók okozta agyi sérülésből való gyógyuláshoz vezet.
3. Ne várj a csökkentésekkel addig, amíg TOLERANCIÁBA nem kerülsz a gyógyszereddel!
Ha most benzót szedsz, és jól érzed magad vele, azonban tisztában vagy azzal, hogy abba kellene hagynod a szedését, ne várj a csökkentésekkel addig, amíg toleranciába nem kerülsz vele! Előbb utóbb ugyanis be fog következni. Nem véletlenül vállalkoznak sokan benzólerakásra 60-70-80 évesen…. váratlanul ugyanis, akár 10-20-30 éves benzószedés után elkezdték magukat rosszul érezni, miután bevették a gyógyszerüket, így nem maradt más választásuk, csak az, hogy elkezdik csökkenteni az adagjukat, és abbahagyják a benzószedést. Toleranciában azonban sokkal nehezebb a gyógyszercsökkentés, mert a toleranciából fakadó tünetkehez hozzáadódnak az elvonási tünetek, ezért összességében intenzívebbek leszek az elvonási tünetek, amit át kell élni, mint amilyenek toleranica nélkül lennének. Tehát ne várj, ne halogasd a lerakást, mert ha toleranciába kerülsz a benzóddal, sokkal nagyobb kínnal fog járni a lerakása, mintha most kezded el.
A tolerancia egyébként azt jelenti, hogy hozzászokik a szervezet az aktuálisan szedett gyógyszermennyiséghez, és elvonási tünetek jelentkeznek - csökkentés nélkül. Toleranciában a gyógyszer tulajdonképpen a szervezet ellen fordul, és elkezd különböző betegségeket utánozni elvonási tünetek formájában. Pl. felborítja a hormonháztartást, emésztési gondokat alakít ki - IBS, gastritis, GERD -, depressziót okozhat…stb.. Általánosságban véve egyébként az a tapasztalat, hogy minél tovább szed valaki benzót, annál nehezebben tud szabadulni tőle, és a teljes elhagyás után az agy is annál nehezebben gyógyul. Fiatalon, vagy középkorúként nagyobb az esély a gyorsabb gyógyulásra. De kivétel itt is mindig van! Halottam olyan 80 éves hölgyről, akivel az orvosa CT-vel hagyatta abba a benzószedést, és nagyon gyorsan gyógyult, alig voltak elvonási tünetei. Tehát általánosítani itt sem lehet. A toleranciáról bővebben itt lehet még olvasni: https://www.facebook.com/notes/frontin-rivotril-seduxen-nyugtatóról-altatóról-való-leszokás-segítése/tolerancia-mint-mechanizmus-kialakulása-értelmezése-a-sikeres-visszavonásnak-fon/3361947530489392
Valamint ne várj a csökkentésekkel tovább, akármi is zajlik az életedben, mert minél tovább szeded, annál nehezebb abbahagyni! A benzók ugyanis agyi sérülést okozhatnak! Itt olvashatsz bővebben arról, hogy mi jelent ez az agyi sérülés:
Az anyag címe: “Mi történik az agyadban benzó szedésekor?”: https://www.facebook.com/notes/frontin-rivotril-seduxen-nyugtatóról-altatóról-való-leszokás-segítése/mi-történik-az-agyadban-benzó-szedésekor/3482019701815507/
Különösen akkor kell tartania ettől az agyi sérüléstől, ha régóta szedi ezeket az ember, vagy többfélét is szedett, vagy össze vissza szedte a dózisokat, hol kevesebbet, hol többet, vagy nagy dózisban szedte vagy szedi! Az agyi sérülés pedig nem játék! Nem két perc alatt gyógyul belőle meg az ember, és nagyon nehéz a gyógyulási folyamat kínnal járó tüneteit sokaknak elviselni! Ne akarj nagy kínokat! Illetve, akármilyen nehéz élethelyzetben vagy, elkezdheted NAGYON lassan a gyógyszered csökkentését, úgy ahogy lejjebb majd le lesz írva. Ezek a módszerek kis elvonási tüneteket eredményeznek csak, amelyek mellett ugyanúgy tudod az életedet tovább élni, mint eddig, és közben mégis egyre kevesebb mérget fogsz szedni, tehát élhető marad az életed, és mégis lassan elkezdesz megszabadulni a benzóidtól! Tehát kezd el még ma a lassú csökkentést, NE halogasd tovább, mert NAGYOT ártasz magadnak vele!
4. Először a benzó, aztán az antidepresszáns (rövidítve: AD). Amennyiben antidepresszánst, - vagy antidepresszánoskat - is szed valaki, először a benzót kell elhagyni, majd ha már stabilan jól érzi magát, csak azután szabad az antidepresszánst lassan csökkentve elhagyni. Kivéve, ha valakinél paradox hatást, ellenreakciót vált ki az AD, tehát rosszul van tőle. Akkor nem sok választása marad, először meg kell szabadulnia az AD-től.
5. Ne kezdj el antidepresszánst szedni a benzóelhagyáshoz, akárhogy is erőlteti az orvosod. Ha valaki nem szed antidepresszánst, de az orvosa azt ajánlja neki, hogy a benzóelhagyás segítése céljából szedjen antidepresszánst – „Ahhoz nem lehet hozzászokni!” jelszóval - ajánlott az adott szernek utána járni, hogy ez valóban így van-e! Erre nagyon jó a youtube. Célszerű a felírt antidepresszáns hatóanyagára, illetve az angol elnevezésére a youtubon rákeresni, hogy másoknak milyen tapasztalata volt az elhagyásával kapcsolatosan, ugyanis sokan NAGYON megszenvednek az antidepresszánsok elhagyásával is, annak ellenére, hogy orvosok azt mondják, hogy: „Ahhoz nem lehet hozzászokni!” Sok antidepresszánstól megszabaduló osztotta már meg a tapasztalatait a youtubon. Rizikózni nem érdemes! Ha a csökkentések során fellépő depresszióra akarják adni, akkor is célszerű elutasítani, mert ez esetben a depresszió oka az, hogy a csökkentések miatt felborul az agy kémiája. Tehát ez esetben a depresszió egy teljesen természetes elvonási tünet, ami - ahogyan az agy el kezdi meggyógyítani önmagát - el fog múlni magától. Jobb tűrni, és elviselni, mint még egy szenvedést okozó szer csapdájába belelépni!
Itt olvasható egy cikk „Kínszenvedés lehet a leszokás az antidepresszánsokról” címmel, amit két pszichiáter (!) állít, akik AD-t hagytak el, tehát a saját bőrükön tapasztalták meg az AD-k elvonási tüneteinek a borzalmait: https://www.life.hu/egeszseg/20190318-kinszenvedes-lehet-a-leszokas-az-antidepresszansokrol-mondja-ket-pszichiater.html
Egyébként az angol benzó csoportokban az az általános tapasztalat, hogy nem jelent különösebb segítséget a csökkentéseknél az AD. A legtöbben megbánják, hogy elkezdték szedni. Tehát nem csökkenti a benzók okozta elvonási tünetek mértékét! Azonban több drog, nagyobb mértékű és összetettebb agyi sérülést okozhat, emiatt általában hosszabb lehet a gyógyulás és ezért több a szenvedés, amit át kell élni.
6. Hallgass a testedre! Ne akarj túl gyorsan megszabadulni a benzótól! Az agynak időre van szüksége ahhoz, hogy az alacsonyabb adagokhoz hozzászokjon. Ha lerohansz a szerről, az elhagyás utáni akut időszak sokkal nehezebb lehet. Ha nagyobb mennyiségű benzót szedsz - 1 mg frontin vagy rivotril feletti adagot, vagy 20 mg seduxennél többet - és bírod nagyobb adagok elhagyását, akkor a csökkentések elején haladhatsz gyorsabban. De az adagod vége felé – 0,5 mg frontin, rivotril, vagy 5 mg seduxen alatt – mindenképp érdemes lassítani a csökkentés ütemén! Vannak, akik minden hónapban csökkentenek egy kicsit, és 2-3 év alatt szabadulnak meg a benzójuktól, de mellette dolgoznak, élik az életüket, és kevesebbet szenvednek. Lassabb elhagyásnál kevesebb a “dráma”... Kisebb a kezelhetetlenné váló elvonási tünetegyüttesek kialakulásának az esélye...
7. Nem ajánlott 2 hétnél hamarabb újra csökkenteni. A frontinnál, xanaxnál (alprazolam) pl. egy csökkentés utáni 14. napon az elvonási tünetek még visszaerősödhetnek, majd a 15.-től kezdenek általában jelentősebb mértékben csökkenni. Mivel pl. a rivotil esetében - a hosszú felezési idő miatt - akár még a 3. héten is visszaerősödhetnek az elvonási tünetek, ezért rivotrilt szedőknek a legbiztonságosabb a 21 napot meghaladó fenntartási idő - szerintem. Tehát ha biztosra akarsz menni a gyógyszerelhagyással, és nem akarsz rizikózni rivotrilt szedőként, akkor 21 napnál hamarabb ne csökkents.... Ugyanis ha túl gyorsan csökkentesz, könnyen olyan helyzetben találhatod magad, hogy hirtelen annyira elhatalmasodnak rajtad, és kezelhetetlenné válnak az elvonási tünetek, hogy úgy érzed, muszáj visszaemelned a gyógyszeradagodat. Ezt azonban ha törik, ha szakad, meg kell próbálni elkerülni, mert a visszaemelés toleranicát alakíthat ki. A következő ábra szemléletesen bemutatja a csökkentések után jelentkező elvonási tünetek 2. hét utáni jelentős mérséklődését a frontin illetve a xanax estében, hiszen a felezési ideje a felezési ideje 6-12 óra, tehát hamar kiürül a szervezetből. Az általános tapasztalat az, hogy frontin és xanax esetében a csökkentés után 3-4 nappal jelentkeznek igazán először az elvonási tünetek, és a 14. naptól enyhülés várható:
 
Rivotrilnál és seduxennél egy kicsit másként történik az elvonási tünetek megjelentése és csökkenése. A seduxen (diasepam) kb 6-7 nap alatt ürül ki a szervezetből teljesen! A felezési idejével kapcsolatosan ez van feltüntetve az Aston féle egyenlőségi táblázatban: 20-100 [36-200] óra... Tehát nagyon lassan ürül ki a szervezetből! A csökkentés után az elvonási tünetek teljes megszűnése seduxen esetében kb. itt is 2 hét múlva várható a teljes kiürülést követően, tehát kb. 21 nap múlva.
A rivotril felezési ideje jóval hosszabb, mint a frontiné, de rövidebb, mint a seduxené: 18-50 óra. Az első igazán erős elvonási tünetek általában egy csökkentés után egy-másfél héttel jelentkeznek először - írom ezt a csoport tagjainak a beszámoljója alapján, hiszen én ezt nem csökkentettem. De volt a csoportban olyan, aki már a csökkentés után a 2 napon is tapasztalt elvonási tüneteket, volt aki azonban csak a 8. napon, tehát ez egyénenként változó rivotril esetében. A tünetek teljes elmaradása kb a 20 nap után várható. Tehát a rivotril esetében is érvényesül kb. a 21 nap, amit ki kell várni a tünetek teljes csökkenéséig, illetve egy újabb csökkentésig.
A különböző benzók felezési idejét itt láthatod: https://www.benzo.org.uk/bzequiv.htm Az angol elnevezése: half-life [active metabolite]
Ne harcolj az elvonási tünetek ellen, fogadd el őket!
Fontos, hogy fogadd el az elvonási tüneteket, ne harcolj ellenük! Ha harcolsz, megnőnek. Ha alvási problémáid vannak, és nagyon rágörcsölsz, hogy fogsz-e aludni este, sokkal kisebb az esélye, hogy fog, mintha elfogadod, hogy lesz, ahogy lesz!
Az elvonási tünetek azt a pontunkat fogják megtámadni, amelyek a leggyengébbek!
Ha korábban probléma volt a gyomroddal, akkor nagyon nagy az esély rá, hogy annak fog neki ugrani. Ha pánikrohamaid voltak, nem kizárt, hogy sajnos megint lesznek! Ha nem tanulod meg kezelni őket más eszközökkel, mint a gyógyszer, nem fogsz tudni szabadulni a benzóktól! A KULCS tehát az elfogadása tüneteknek! Legyen ez a mantrád: “Az van, ami van (elvonási tünet), addig amíg lennie kell, elfogadom és engedem, hogy meggyógyítsa magát a szervezetem!” Ha ezt teszed, MEGFOGSZ szabadulni a benzók rabságából, és MEGFOGSZ gyógyulni! A szervezet úgy lett teremtve, hogy meggyógyítsa önmagát!
8. Legyen ez a jelszavad: az adag csak csökkenhet! Ha lehet, SOHA ne emeld vissza a benzód napi adagját! Fogadd meg magadnak, hogy AKÁRMI is történik, visszaemelés nincs! Elvégre is meg szeretnél tőle szabadulni!!!! Ha bevállaltál egy csökkentést, tégy meg mindent, hogy kibírd annak az elvonási tüneteit. Miért nem okos döntés a visszaemelés?
  1. Mert a visszaemelés, mint már említésre került, sokaknál toleranciát vált ki. Én egy kis visszaemelés miatt olyan durva toleranciába kerültem, hogy utána az 1,75 mg frontinból, ami nagy adagnak számít, még egy 1/4 szem 0,25 mg-os (= 0,0625 mg) frontint sem (!) tudtam elhagyni! Amikor ugyanis megpróbáltam, azt éreztem, hogy szívinfarktust kapok, és meghalok, rettentően rosszul lettem! Ez azért volt, mert az egyébkénti elvonási tünetre toleranciában rárakódik a toleranciából fakadó tünet is, és a kettő együtt jóval drasztikusabb elvonási tünetet eredményez, mint ha önmagában csak az elvonási tünet lenne a tolerancia tünetei nélkül. Az angol benzót elhagyó csoportokban egyébkén NAGYON sok embernél olvastam ilyen tapasztalatot, és a magyar csoportokban is nem egy tag volt már, aki egy nagyobb csökkentés után visszaemelt, és SEMMIT nem jelentett neki, EGY KICSIT sem lett jobban, viszont megint nagyobb adagon volt, így a visszavett adag elvonását megint meg kellett szenvednie, de immáron a tolerancia miatt még jobban, mit az előző alkalommal, tehát sokan NAGYON megbánták! Éppen ezért, ha jót akarsz magadnak, NEM EMELSZ VISSZA!!!! Egyébként van akiknek a visszaemelés működik, a magyar csoportban is, de én nagyon megszenvedtem vele, és ha nem cseréltem volna le a frontint később seduxenre, életem végéig a frontinon maradtam volna!!!! Tehát NE érdemes berizikózni a toleranciát, NE emelj vissza!!!!
  2. Az, hogy le-fel emelgeted az adagot, érzékenyebbé teszi az idegrendszered, ami nehezebbé teheti a gyógyulást a kindling miatt. (Itt olvashatsz a kindlingről bővebben: https://www.facebook.com/notes/frontin-rivotril-seduxen-nyugtatóról-altatóról-való-leszokás-segítése/a-kindling-fenomén/3439239479426863/ )
  3. Semmi garancia nincs arra, hogy jobban fogod magad érzeni az adag megemelése után, tehát hogy enyhíteni fogja a plusz gyógyszer a kínzó elvonási tüneteket! Különösen akkor nem fogja, ha a visszaemelés miatt toleranciába kerülsz a benzóddal. Az angol benzó csoportokban ugyanis sokan ezt tapasztalták.
  4. Újra át kell szenvedned a megemelt adag elhagyását. (Jelen szöveg írója a frontin adagját visszaemelte, és olyan fokú toleranciába került általa, hogy több hónapig képtelen volt csökkenteni az adagját, mert úgy érezte, egy kis mennyiség csökkentésénél is, hogy szívinfarktust fog kapni, ezért szükségessé vált a frontin adagjának egy részét seduxenre átcserélni.)
9. Ne várj 6 hétnél többet egy újabb csökkentéssel! Ennyi idő alatt ugyanis a szervezeted hozzászokhat az adott adaghoz, és könnyen toleranciába kerülhetsz vele, ami nehezebbé fogja tenni a további csökkentéseket.
10. Hidd el, az agyad hozzászokik az alacsonyabb adaghoz! Az agyad egyébként idővel minden csökkentéshez hozzá fog szokni, akármekkorát is csökkentettél! Pár nap vagy hét múlva - jobban fogod magad érezni!
11. Akkor vállalkozz újabb csökkentésre, ha már megszűntek, vagy legalábbis tolerálható szintre csökkentek az előző vágás után jelentkező elvonási tünetek, és késznek érezed magad egy újabb csökkentés elvonási tüneteinek az elviselésére. Nagyon jó támpont általában ahhoz, hogy mikor csökkentsünk megint, az alvás minőségének a figyelése. Ha már jól alszol a legutóbbi csökkentésed után, és egyéb elvonási tüneteid is megszűntek, vagy nagy mértékben lecsökkentek, akkor vágj bele nyugodtan az újabb csökkentésbe.
Ha túl intenzívek, elviselhetetlenek az elvonási tünetek, az két dolgot jelent:
  • Túl nagy volt a csökkentés mértéke a szervezeted számára (legközelebb kisebb %-ot kell csökkentened)
  • Túl gyorsan csökkentettél, ezért legközelebb több időt kell hagynod egy vágás után a következő csökkentésig, hogy az agyad alkalmazkodni tudjon az alacsonyabb adag gyógyszerhez.
12. Egy nagy csökkentés olyan, mint egy kicsi CT, sokkot jelent az idegrendszernek. Éppen ezért a gyorsabb gyógyulás érdekében inkább kisebb vágásokkal haladj sűrűbben, ha már mindenáron sietni akarsz. Az éppen aktuálisan szedett adag 10%-ánál nagyobb csökkentés sokkolja az agyat! Akik pedig sokkolják az agyukat, azok a drog letétele után sokkal nagyobb eséllyel fognak destruktív gondolatoktól vagy derealizációtól vagy deperszonalizációtól szenvedni! Mindegyiket nagyon nehéz és idegőrlő feladat elviselni a teljes gyógyulásig, mely van akinél akár 2 évig is eltarthat!!!! Ezért azt ajánlom, hogy szisztematikusan kis vágásokkal haladj lefelé. Ha nagyon akarsz sietni valami miatt, akkor 2 hetente max! csökkents 10%-ot. A gyors lerakás nem jelent feltétlenül gyorsabb gyógyulást, ezt jobb, ha tudatosítod magadban, számtalan példát láttam rá!
13. Hogyan szállj ki a benzószedésből? Vidd le az adagon a fokozatos csökkentésekkel szinte a nullára, így a sokkhatás mindenféle fajtáját elkerülöd, és minimalizálod az esélyét annak, hogy a kiszállás után sokáig kell szenvedned még elvonási tünetektől! Tehát ne az utolsó negyed szemmel szállj ki, hanem azt még felezd le egyszer, tartsd 2 hétig, a maradék kis 1/8-ad részt pedig megint csökkentsd le egy 1mmX1mm-es kis darab gyógyszerre, olyan kicsire, mit még éppen tudsz valahogy kezelni. Ezt az adagot tartsd még 10-14 napig, és onnan ugorj a gyógyszernélküliségbe. Én a seduxennel ezt csináltam, és nem bántam meg!
14.Toleranciába kerültél a frontinnal, vagy rivotrillal, emiatt nem vagy csak nagyon nehezen bírsz csökkenteni. Mit tehetsz? Olvasd el az Aston manualt, ez az elvonás alapműve, feltétlen meg kell ismerned, hogy mibe kerültél bele: https://www.facebook.com/groups/frontin.rivotril.leszokas.forum/permalink/3187060947978052/
Prof. Aston azt ajánlja, hogy a rövid hatóanyag idejű benzót (pl. frontin) cseréljük át diasepamra (=seduxen), ami 200 óra alatt hagyja el a szervezeted, így egy egyenletesebb, könnyebb elvonásban lehet részed. (Személyes tapasztalat: Miután visszaemelés miatt toleranciába kerültem 1,75 mg frontinnal, és képtelen voltam csökkenteni, átcseréltem 0,5 mg frontint 5 mg seduxenre. Óriási segítség volt. Kimozdított a toleranicából, és sokkal könnyebb csökkentést tett lehetővé, mint amit a frontin kezdeti csökkentésénél átéltem. Aston a teljes adag átcserélését ajánlja. Nekem erre nem volt szükségem, de másnak lehet, hogy az a megoldás.)
15. Mi várható benzó elhagyás után?
  1. Leraktad, és nem lesz többet semmilyen elvonási tüneted. Akik rövid ideig szedték a benzót és/vagy első alkalommal rakják le, NAGYON sokan ezt tapasztalják! Tehát teljesen meggyógyulsz, semmilyen elvonási tüneted nem lesz többet.
  2. Át kell élned a következő fázisok egyikét vagy esetleg sajnos mindegyiket:
  • 1-3 hónap: akut (súlyos) fázis (erősebb elvonási tünetek lehetnek)
  • 4-17 hónap szubakut fázis (az akutnál kevésbé heves elvonási tünetekkel)
  • 18+ hónapok protacted fázis (kevésbé heves, de elhúzódó tünetekkel).
16. Mindenki meggyógyul! Az angol benzó csoportokban ez a tapasztalat! Vannak extrém esetek NAGYON ritkán, akik 4-5 év alatt gyógyultak meg, de meggyógyultak! Éppen ezért: Soha ne add fel a reményt!
17. Mennyi az általános gyógyulási idő lerakás után? Azt, hogy Te mennyi idő alatt fogsz meggyógyulni, SENKI nem tudja megmondani, a korábban elmondott okok miatt! De általánosságban véve pár hónaptól, extrém esetben általában 2-3 évig húzódhat a teljes gyógyulás. CT esetében általában ez utóbbi hosszabb időszak a jellemző egyeseknél.
18. A lerakás után a gyógyulás nem lineáris! Tehát nem fokozatosan leszel jobban és jobban, hanem hol jobb, majd rosszabb időszakok követik egymást ciklikusan. A jobb napokat az angol benzó közösségek windows-nak (ablakok-nak) nevezik, mert ezek a jobb napok ablakot nyitnak a jövőre, általuk megtapasztalhatod, hogy a sok rossz napod ellenére mégis gyógyulsz! a rosszabb napokat angolul: waves-nek (hullámok) nevezik, mert ezeken a nehéz napokon újra elborítanak, elárasztanak téged az elvonási tünetek nagyobb hullámai.
Azonban ahogy telnek a hónapok a rosszabb időszakok egyre kevésbé lesznek intenzívek, fokozatosan elhalványul, veszítenek intenzitásukból. Tehát egyre könnyebb lesz átvészelni őket. Sokan mondják azt, hogy fél évente mindig jobban és jobban érezték magukat az előző félévhez képest. 2 évnél hosszabb gyógyulási időre általában csak CT-n átesetteknek van szüksége. De CT esetében sem húzódik el sokaknak eddig a gyógyulásuk!
19. Ha elhagytad a benzódat, az akut időszak nehézségei miatt ne kezdj el újra benzót szedni. Tégy meg mindent, ha csak lehet, hogy kibírd az elvonási tüneteket és tiszta maradj! Miért?
  1. Mert semmi garancia nincs arra, hogy tartósan stabilizálódni fogsz tudni újra bármilyen benzón is. Akik ugyanis újra elkezdik szedni a benzókat, sajnos nagyon hamar toleranciába kerülhetnek vele! (Személyes tapasztalat: medazepam CT után kezdtem el 0,75 mg frontint újra szedni. 2 (!) hét után már toleranciában voltam vele. Megemeltem az adagot 1,75 mg-ra az orvos tanácsára, mert nagyon rosszul éreztem magam, azonban 2 hónap (!) múlva újra toleranciában voltam vele.)
  2. Ha belépsz benzó csoportokba, azt fogod tapasztalni, hogy mások is NAGYON megbánták, akik visszatértek egy elhagyás után a benzószedésre. Az újabb lerakás a kindling miatt ugyanis SOKKAL keservesebb lesz!
20. Az elvonási időszakot érdemes egészséges táplálkozással támogatni: sok zöldség, kevés hús, kevés cukor. Valamint kerülni a GABA receptorokra ható ételeket, italokat: erről bővebben itt lehet olvasni: https://www.facebook.com/notes/frontin-rivotril-seduxen-nyugtatóról-altatóról-való-leszokás-segítése/mit-nem-érdemes-enni-inni-benzóelhagyásnál/3373721109312034/
21. A sport csökkenti az elvonási tüneteket! Heti 5 nap végezett min. 40 perces - 1 órás intenzív mozgás nagymértékben segíti a gyógyszerlerakást, mert csökkenti az elvonási tüneteket! Éppen ezért érdemes elkezdeni sportolni!
22. Mit tehetsz a benzócsökkentés alatt, vagy azt követően az akut vagy későbbi időszakokban kórházba kell menned altatással együtt járó műtétre, ahol benzót akarnak majd bevetetni veled, de Te ezt nem akarod a kindling miatt, illetve még az esélyét is szeretnéd annak elkerülni, hogy “wave” hullámba kerülj bele, tehát hogy elvonási tünetek jöjjenek elő ismét nálad, ha már leraktad a benzódat.
  1. Mondd azt, hogy nem bírod a benzókat, rosszul vagy tőlük, mert
  2. szedted már korábban őket, vagy
  3. most is szeded őket, de szigorú csökkentésben vagy benne,
ezért nem járulsz ahhoz hozzá, hogy a műtét előtt benzót adjanak neked. Jogod van ehhez! A műtét előtt kitöltendő papírokra írd rá a benzóérzékenységet, és azt, hogy nem járulsz ahhoz hozzá, hogy benzodiazepint adjanak neked.
  1. Kérd, hogy az altatás ne benzóval végezzék, hanem PROPOLFOL-lal, amit rövid hatású intravénás általános anesztetikum, de nem gyakorol hatást a GABA receptorokra. Meg fogják tenni, hiszen ezt az anesztetikumot rendszeresen használják, tehát semmilyen gondot nem okoz a számukra a kérésed.
23. Ha benzócsökkentés közben vagy a benzóletételt követően komoly alvási problémákkal küzdesz, mit tehetsz? Erről olvashatsz az alábbi dokumentumban: https://www.facebook.com/notes/frontin-rivotril-seduxen-nyugtatóról-altatóról-való-leszokás-segítése/alvási-problémákra-mit-szedhetünk-elvonás-alatt-vagy-után/3535247733159370/
24. Ha még több emberrel szeretnék kapcsolatban kerülni, akik éppen benzót raknak le és tudsz angolul, csatlakozz nemzetközi benzó csoportokhoz is a Facebookon. Sok van fent, csak írd be a benzó szót a keresőbe. Ilyen csoportok pl. a következők:
  • Benzodiazepine Recovery & Existence,
  • Benzodiazepine Recovery Support,
  • Benzo Recovery,
  • Christians Healing From Benzos And Psych Meds,
  • Beating Benzos...stb...

 

II. Csökkentési módszerek

1. Direkt, száraz vágás
Módja: 2-6 hetente az aktuálisan szedett gyógyszermennyiség 5-10 %-át elhagyjuk. Tehát ha valaki 2.25 mg frontint szed, akkor első alkalommal egy 0,25 mg-os frontint nyugodtan elhagyhat. Az első csökkentés alkalmával tehát 2 mg frontint fog bevenni. Ekkor hozzávetőlegesen 10%-ot csökkentett. Ha úgy érzi, hogy az elhagyást követően, hogy túl erősek és kezelhetetlenek számára a tünetek, célszerű 5% elhagyásával próbálkozni, tehát csak 0,125 mg-ot elhagyni.
Az 5-10%-ot mindig az éppen aktuálisan szedett gyógyszer mennyiségéből számoljuk, és nem az eredeti dózisból!!!! Mindig akkor csökkentsünk, ha már az előző csökkentés elvonási tünetei olyan mértékben lecsökkentek, hogy elég erősnek érezzük magunkat arra, hogy egy következő csökkentés elvonási tüneteit bevállaljuk. Ha ez 1 hónap, akkor annyit várjunk, de legkésőbb a csökkentés utáni 7. hét első napján csökkentsünk, hogy nehogy toleranciába essünk.
Frontin reszelése
1 mg alatti frontin mennyiség száraz csökkentés esetén a legkönnyebb az lehet, ha vonalzó, asztali nagyító, hegyes ceruza és körömreszelő segítségével lereszeljük az eltávolítandó mennyiséget, pl. a 0,25 mg-os frontin tabletta negyedét (=0,0625 mg). Sokak számára ugyanis egy 0,125 mg-os csökkentés túl nagy, kezelhetetlen tünetegyüttessel jár, főleg már 0,5 mg-os napi gyógyszeradag esetében, ezért érdemes kisebb csökkentésekkel haladni.
A lefelezett 0,25 mg-os frontin tabletta ( = 0,125 mg) 0,6 mm széles, ezt kell lereszelni 0,3 mm szélesre. Használhatsz egy nagyon hegyes ceruzát is, amivel bejelölöd - miután vonalzóval lemérted -, hogy hol van a tabletta fele, és a jelölésig lereszeled. Az elején lehet, hogy eldobsz egy pár reszelt gyógyszerdarabot, mert nem sikerül, de ne add fel! Bele lehet jönni, menni fog. Akinek rossz a szeme, annak a pontos lefelezésben nagy segítséget jelenthet egy asztali nagyító. A Google keresőbe beírva lehet ilyen nagyítókat találni. Csupán 2-3 ezer forintba kerülnek, megéri egyet vásárolni, hiszen minden nap nagy segítséget jelenthet a minél pontosabb reszelésekhez.
Seduxen, rivotril reszelése
A seduxen vagy a rivotril reszelése esetén az alábbi két képen láthatóaknak megfelelően lehet szintén a reszelőt használni. Felezd el a tablettát. A tabletta felét tedd oda egy függőlegesen állított egyenes vonalzó és egy vízszintesen fektetett derékszögű vonalzó felé. Láthatod a szélességét. A seduxen 8 mm széles. 2-6 hetente reszelj le belőle 1 mm-t.
 
Rivotril és seduxen esetében az utolsó szem gyógyszertől nehéz lehet megszabadulni, és a negyedelés túl nagy elvonási tüneteket eredményezhet. Ezért a fenti reszelős módszert alkalmazhatjuk az elhagyásához az alábbi módon. Ez a reszelés sokkal kényelmesebbé, elviselhetőbbé teheti az elhagyást, mint a negyedelés. Professor Heather Ashton 0,5 mg seduxen elhagyását ajánlja 5 mg alatt maximum egy-egy csökkentésnél, ezzel a módszerrel pedig ez is kivitelezhető.
Száraz vágás előnye: Egyszerű módszer, a legtöbben ezt választják elhagyáshoz.
Hátránya: Akiknek érzékenyebb az idegrendszere, az nehezebben birkózik meg az egyszeri nagyobb vágások okozta elvonási tünetekkel.
A tabletták esetében nehéz úgy levágni, eltávolítani egy darabot, hogy minden nap pontosan ugyanannyi legyen eltávolítva, így ingadozhatnak a naponta beszedett mennyiségek, ami nehezebbé teszi a stabilizálódást.
2. Cserecsökkentés
Dr. Ashton Heather professzor ajánlja, hogy rövidebb felezésű, potens benzókat (fronti, rivotril) cseréljék le a csökkentők seduxenre (hatóanyaga: diazapam), mert annak hosszabb a felezési ideje, ebből fakadóan az elvonási tünetek sokak számára jóval enyhébbek, könnyebben kezelhetők. https://benzo.org.uk/manual/Az erős nyugtató hatásából fakadóan a seduxen (diazepam) csökkentései közben az alvás sokak számára jobb, mint a rövid felezésű benzóknál.
3. Titrálás
100 vagy 300 ml vízben (módszertől függően) fel kell oldani a benzót, és pár naponta fecskendővel el kell távolítani belőle az éppen aktuális adag 2-3%-át úgy, hogy 2 hétre vonatkozóan ne vonjunk el többet, mint 10%-ot. De van aki 1 hónap alatt nem tud 10%-nál többet tolerálni, tehát ez egyénenként változó, hogy ki mennyit bír.
Titrálás előnye: A legkönnyebben tolerálható módját biztosítja a csökkentéseknek. Az angol benzó csoportokban nagyon sokan hagyják el titrálással a benzókat. Az utolsó szem gyógyszer is fokozatosan lecsökkenthető általa 0 mg-ra 5-10%-os vágásokkal, ami az idegrendszer számára nagyon kedvező.
Titrálás hátránya: Van, akinek a szervezete nem tolerálja a benzó folyadékban való oldását, és anélkül, hogy bármit csökkentene az adagjából, már magától az oldástól elvonási tünetei lesznek. Emellett minden nap konyhai műveleteket igényel, hiszen az oldást el kell végezni.
Titrálás próba: Mielőtt úgy döntesz, hogy titrálni fogsz, próbáld ki, hogy egyáltalán bírod-e. Ezt úgy tudod megtenni, hogy 1 hétig úgy veszed be a gyógyszered, hogy feloldod 100 ml vízbe az egyik napi adagod. Nem kell semmit eltávolítanod az oldott folyadékból, csak meginni. Ha nem változik semmi, tehát nem lesznek elvonási tüneteid az oldástól az 1 hét alatt, akkor bírja a szervezeted a titrálást, nyugodtan gondolkozhatsz ebben a módszerben. Ha azonban elvonási tüneteid lesznek attól, hogy csupán vízben feloldva veszed be a benzódat, akkor viszont jobb, ha maradsz a száraz vágásnál.
Titrálással kapcsolatosa elméleti leírások, videók:
Magyar nyelvű videók:
Videók titrálás gyakorlati részével kapcsolatosan:
Magyar nyelven
Titrálás számolásához számolási segítség. Ha azt szeretnéd megtudni, hogy hány mg gyógyszert szedsz, ha X ml vizet kiveszel a 100 ml-ből, azt így kell kiszámolni.
Tételezzük fel 100 ml vízben 2,5 mg seduxent oldasz, amiből éppen most 76 ml-t veszel ki fecskendővel, a többit pedig megiszod. Azt szeretnéd megtudni, hogy a maradék 24 ml elfogyasztásakor hány mg gyógyszer marad, amit megiszol. Ezt így tudod kiszámolni: (Természetesen bármilyen gyógyszerből bármekkora mennyiséget behelyettesíthetsz a képletbe):
100ml=2,5 mg 24ml =×mg Keresztbeszorzással: 24×2,5=60 60 =100x X=0,6 mg Tehát 0,6 mg- nál tartasz a csökkentésben, ha 76 ml vizet eltávolítasz a 100 ml-ből.
Titrálás esetén a francia protokoll szerinti a %-ok és napok fenntartási aránya a következő:
  • 10%- csökkentés esetén 14 nap fenntartási idő
  • 7% csökkentés esetén 9 nap nap fenntartási idő
  • 5% csökkentés esetén 8 nap nap fenntartási idő
  • 3% csökkentés esetén 7 nap nap fenntartási idő
Csökkentéssel kapcsolatos fontos angol oldalak, fórumok:
Valamint, hogy a pszichiátriát, aminek a karmai közé bekerültünk, egy kicsit jobban megismerjük, ezt a filmet célszerű megnézni.: https://www.youtube.com/watch?v=QX-6U7J5ZY8
Az orvosok felesküdnek arra az etikai, erkölcsi alapelvre, hogy “Ne árts!” (Hippokratészi eskü része) Sajnos azonban az orvoslás ma már másról se szól, csak arról, hogy 2 percre bejut a beteg az orvoshoz, több idő nincs rá, és kap egy halom gyógyszert. Ha pedig valamelyiknek a mellékhatásától újabb betegséget szed össze, kap egy újabbat....Mindig csak a tünetet nyomják el, soha nem az okot szüntetik meg. Az életmódban kellene mindig keresni a betegség okát, mint ahogyan a keleti orvoslás teszi... Helyes étkezés, a psziché ápolása, elegendő mozgás, sok nevetés, jó barátok stb...pozitív jövőkép, hit... Ezek gyógyítanak mellékhatások nélkül. Gondold ezt át, mielőtt legközelebb bármilyen gyógyszert el kezdesz szedni! Helyes életmód mellett a szervezetünk arra lett teremtve, hogy meggyógyítsa magát!